به طور حتم تا به حال متوجه این نکته شده اید که افراد بعد از انجام رینوپلاستی ، تا مدت ها به بینی چسب زده و از آن مراقبت می کنند. شاید از خود بپرسید که دلیل اصلی چسب زدن بینی چیست و تا چه زمانی این چسب روی بینی باقی می ماند ؟ آیا نیاز به آموزش خاصی در این زمینه است ؟ در مقاله دکتر علیرضا مومنی ما پاسخ تمامی سوالات شما را خواهیم داد تا با خواندن آن ، علاوه بر آموزش چسب زدن بینی ، بر اطلاعات عمومی تان نیز افزوده شود.
دلیل اهمیت چسب زدن بینی بعد از جراحی چیست؟
حال به این بخش رسیدیم که دلیل اصلی چسب زدن یینی چیست ؟ همانطور که می دانید هر گونه جراحی در بافت های نرم بدن ، خود را با علائمی نظیر تورم و کبودی آشکار می سازد . این موضوع در رینوپلاستی نیز مشهود است ؛ زیرا کل ساختار بینی مورد تغییر قرار گرفته و در دروان نقاهت ، ورم زیادی همراه بیمار خواهد بود. در این زمان وظیفه اصلی فرد این است که با تمام نکات مراقبتی در جهت کاهش تورم آشنا بوده و تک تک آن ها را رعایت کند. در ادامه می خواهیم به شرح فواید چسب بینی بپردایم :
- کاهش تورم : چسب زدن بینی با اعمال فشار ملایم ، می تواند به کاهش تجمع مایعات و تورم در ناحیه جراحی کمک کند که این عامل ورم را در نوک بینی از بین خواهد برد.
- حفظ شکل بینی : پس از تغییر شکل غضروف ها و ساختار بینی ، چسب زدن کمک می کند تا پوست و بافت نرم با شکل جدید خود بهتر تطابق پیدا کنند.
- پیشگیری از رشد بافت نرم : چسب زدن می تواند از رشد نا مناسب بافت های نرم جلوگیری کرده و احتمال ایجاد بینی بد شکل را از بین می برد . همچنین این موضوع به بهبودی سریع و مطلوب نیز می انجامد.
- اخطار به اطرافیان : از دیگر فوایدی که شاید کمتر به چشم بیاید این است که چسب همانند هشداری به دیگران اعلام می کند که در حال حاضر ، بافت بینی در برابر کوچکترین فشار حساس بوده و رعایت مواردی توسط اطرافیان الزامی می باشد. با اینکار احتمال برخورد ضربات ناخواسته یا فشار به بینی کاسته می شود.
آموزش چسب زدن بینی در کوتاه ترین زمان
چسب زدن بینی نیازمند دقت و مهارت است تا از آسیب به پوست و بافت های جراحی شده جلوگیری شود. نکات کلیدی در چسب زدن شامل :
تمیز نگه داشتن پوست : قبل از چسب زدن ، پوست بینی باید کاملاً تمیز و خشک باشد . چسب بر روی پوست چرب و آلوده نمی ماند در نتیجه به این نکته توجه ویژه ای داشته باشید .
استفاده از چسب مناسب : از چسب های پزشکی مناسب برای پوست استفاده شود که به راحتی قابل جدا سازی بوده و به بینی آسیب نرسانند.
نحوه اعمال فشار : چسب باید به گونه ای زده شود که فشار ملایمی روی بینی اعمال کرده ، بدون آنکه درد یا ناراحتی برای فرد ایجاد کند. عدم رعایت این موضوع باعث می شود که رد چسب بر روی بینی باقی مانده که این خود چالش دیگری بشمار می آید.
زمان چسب زدن : پزشک معمولاً توصیه می کند که چسب زدن بینی به مدت چند هفته تا چند ماه پس از جراحی ادامه یابد تا نتایج مطلوب به دست آید.
انتخاب چسب مناسب : نوار چسب های پزشکی مناسب را با عرض 2 تا 3 میلی متر و طول 10 تا 12 سانتی متر جدا کنید.
بخش میانی نوار چسب : یک تکه نوار چسب به طول 10 تا 12 سانتی متر بردارید و بخش میانی آن را در زیر نوک بینی قرار دهید.
چسباندن نوار : چسب را به سمت بالا و طرفین بینی فشار داده تا به خوبی روی بینی قرار گیرد.
قرارگیری گوشه ها : دو گوشه این نوار چسب باید در نزدیکی چشم ها باشد. این نوار چسب از نوک بینی پشتیبانی کرده و مانع از افتادگی آن خواهد شد.
چسباندن لایه دوم : حال مجددا یک تکه نوار چسب دیگر را برداشته و روی لایه قبلی قرار دهید. این کار را به شکلی انجام دهید که چسب ها هم دیگر را یپوشانند.
تکرار نوار چسبها : بسته به اندازه بینی ، معمولاً از 6 تا 7 تکه نوار چسب استفاده می شود که در این نوع همپوشانی با اعمال فشار متناسب ، موقعیت بینی در جای خود تثبیت می شود.
عوارض چسب زدن بینی در طولانی مدت
- تحریک و آسیب پوستی : استفاده طولانی مدت از چسب می تواند باعث تحریک و آسیب به پوست بینی و نواحی اطراف آن شود. پوست ممکن است خشک ، قرمز و حساس شود و حتی دچار زخم های کوچک یا التهابات پوستی گردد.
- حساسیت پوستی : برخی افراد به مواد چسب حساسیت داشته که این موضوع منجر به واکنش های آلرژیک مانند خارش ، قرمزی و تورم پوست می شود.
- جلوگیری از تهویه پوست : چسب زدن مداوم می تواند مانع از تهویه مناسب پوست شده و جوش ها و آکنه های پوستی ایجاد کند.
- تغییر رنگ پوست : استفاده طولانی مدت از چسب باعث تغییر رنگ پوست بینی می شود. این تغییرات به صورت تیره شدن یا روشن شدن ظاهر می شوند.
- وابستگی روانی : برخی افراد ممکن است به استفاده از چسب عادت کنند و بدون آن احساس راحتی نکنند ، که این موضوع می تواند مشکلات روانی ایجاد کند.
آیا چسب نزدن به بینی بعد از عمل مشکل ساز است ؟
چسب زدن بعد از عمل بینی به توصیه بهترین جراح بینی اصفهان ، برای حمایت از شکل جدید بینی و کاهش ورم آن کاربرد دارد بنابراین استفاده نکردن از چسب به دلیل حساسیت به آن یا عوامل دیگر ، سبب طولانی شدن مدت ماندگاری ورم خواهد شد از طرفی در صورت نبود چسب ، بینی آسیب پذیر تر شده و امکان تغییر شکل و جابه جایی غضروف ها و استخوان ها در اثر ضربه ، به ویژه در روز های ابتدایی وجود دارد پس برای کوتاه کردن زمان نقاهت و رسیدن به نتایج ایده آل بهتر است به توصیه های پزشک در خصوص استفاده از چسب توجه کافی داشته باشد.
در صورتی که حساسیت و مشکلات پوستی باعث عدم استفاده شما از چسب بینی شده است ، میتوانید با پزشک خود مشورت کنید تا راهحلهای جایگزین مثل استفاده از نوارهای مخصوص حساسیت یا مواد دیگر را بررسی کنید. همچنین، ممکن است پزشک روشهای دیگر مانند استفاده از گچ یا سایر تجهیزات تثبیت کننده را پیشنهاد دهد تا نتایج جراحی به بهترین نحو حفظ شود.
آیا چسب زدن بینی گوشتی و استخوانی متفاوت است ؟
روش چسب زدن به بینی استخوانی و گوشتی تفاوتی با یکدیگر ندارد اما نوع پوست و ساختار بینی متفاوت ، سبب می شود یکسری نکات در انجام این کار مورد نظر قرار بگیرد ، همان طور که می دانید بینی های استخوانی ، اکثرا دارای پوست نازک و ساختار استخوانی مقاوم هستند بنابراین مدت زمان نیاز به استفاده از چسب در آن ها به نسبت به افرادی که دارای بینی گوشتی با پوست ضخیم و ساختار غیر مستحکم هستند کوتاه تر است.
با این حال جراح بر اساس نوع بینی ، نوع پوست و ویژگیهای خاص هر بیمار، دستورالعملهای دقیقی برای چسب زدن ارائه میدهد. مهم است که این دستورالعملها را به دقت دنبال کنید تا بهترین نتایج را از جراحی بینی خود بگیرید.
تا چه زمانی چسب زدن بینی را ادامه دهیم ؟
زمان مناسب برای استفاده از چسب بینی بعد از جراحی معمولاً بین 1 تا 3 ماه است ؛ اما این زمان بسته به شرایط بیمار و نوع عمل متفاوت است. پزشک جراح بر اساس نوع بینی (گوشتی یا استخوانی)، میزان تورم و واکنش پوست به چسب ، مدت زمان دقیق استفاده را تعیین می کند.